Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Camper kopen

Gaat u een camper kopen? Een gebruikte camper kopen brengt bepaalde risico's met zich mee en daarom is het aan te bevelen om u goed te verdiepen in allerlei zaken voordat u daadwerkelijk overgaat tot aanschaf van een gebruikt exemplaar. U hoopt natuurlijk dat de droomcamper die u op het oog hebt echt de juiste aankoop is. Laat u echter niet verleiden door aanbiedingen of emotie, maar neem een weloverwogen beslissing voordat u een camper gaat kopen!

Met de tips en informatie op deze pagina krijgt u een beter inzicht waar u op moet letten bij de aankoop van een gebruikte camper zodat u de aankooprisico's kunt beperken!

Checklist camper kopen

Bijgaand vindt u de checklist camper kopen. De gratis checklist camper kopen biedt u een handig overzicht met aandachtspunten waardoor u de risico's bij aankoop van een gebruikte camper kunt beperken.

Camper kopen & Koopcontract

Koopcontract camper

Bijgaand treft u een gratis koopcontract camper. Het koopcontract camper kunt u gebruiken indien u op het punt staat om een gebruikte camper te kopen of verkopen.

Aankooptips camper kopen

De zoektocht naar een camper begint vaak op internet. Via websites zoals Marktplaats, Speurders, CampersCaravans, Tweedehandscamper.nl of Campersite worden nieuwe en gebruikte campers te koop aangeboden en kunt u zich goed oriënteren. U krijgt via dergelijke websites een goed beeld van het aanbod en de vraagprijs van campers. Indien u overweegt een camper te importeren vanuit Duitsland kunt u zich via de website Mobile.de oriënteren op het aanbod van Duitse campers.

Naast de zoektocht op internet kunt u voor nieuwe of gebruikte campers ook terecht op camperbeurzen of bij camperdealers.

Uw camper aan- of verkopen via een campermakelaar

Bent u op zoek naar een camper? Of wilt u uw camper verkopen? Informeert u dan ook zeker eens bij een campermakelaar van Motorhome Depot NL en Campermakelaar.nl. Bij een campermakelaar vindt u een zeer groot aanbod van campers. Kunt u niets passends vinden in het actuele aanbod, dan kan een campermakelaar ook voor u op zoek gaan naar een geschikte camper!

Wilt u uw camper inruilen of verkopen? Een campermakelaar is hiervoor een uitstekende partij. Een campermakelaar neemt voor u het hele traject van verkoop uit handen en zorgt voor een goede verkoopopbrengst. Verkoopt een campermakelaar uw camper niet? Dan heeft u geen kosten (no cure - no pay). Voor aan- of verkoop: informeert u eens bij een campermakelaar! Het actuele aanbod van campers kunt u eenvoudig terugvinden op de website van een campermakelaar. Kijkt u hiervoor bij;

Campermakelaar.nl en Motorhome Depot NL

Oriëntatiefase

Tijdens uw zoektocht naar een geschikte camper zult u verschillende merken, types en indelingen tegenkomen. Kiest u bijvoorbeeld voor een buscamper, een alkoofcamper, een halfintegraal of een integraal camper? Kiest u voor een Fiat, Iveco, Mercedes, Renault, Ford, Peugeot, Citroën of Volkswagen chassis (onderstel)? Kiest u voor vaste bedden, wenst u een ruime keuken of ruime zithoek? Allerlei keuzes die u, afhankelijk van uw eisen en wensen, zult moeten maken voordat u tot aankoop van een camper overgaat.

Omdat er zoveel verschillende campers en verschillende indelingen zijn is de keuzemogelijkheid enorm, waardoor de keuze voor één bepaalde camper soms lastig is.

Uiteindelijk zult u waarschijnlijk een voorkeur hebben voor bepaalde campers.

Wij raden u aan de camper(s) die u op het oog hebt eerst uit te proberen voordat u daadwerkelijk tot aanschaf overgaat. U kunt bijvoorbeeld eerst een soortgelijke camper die u op het oog hebt huren bij een camperverhuur bedrijf, zodat u weet of de camper en de indeling bevalt. En zeker zo belangrijk; of het camper rijden en het kamperen met een camper echt iets voor u is!

De voordeligste premie voor uw camperverzekering

Camper kopen bij een camperdealer of particulier?

Als u uiteindelijk een keuze heeft gemaakt voor een specifiek type camper dan rijst de vraag bij wie kan ik het beste een camper kopen? Bij een camperdealer of bij een particulier?

Aankoop van een camper bij een dealer geeft u niet de absolute garantie dat u een camper koopt waar niets aan mankeert. Andersom geeft de aankoop van een camper bij een particulier u niet de zekerheid dat u minder betaalt voor de camper dan dat u dat bij de dealer zou doen.

Waar u het beste een camper kunt kopen is en blijft een kwestie van uw eigen gevoel volgen. Of u nu bij een camperbedrijf of bij een particulier een camper koopt: gebruik altijd een koopcontract waarin u afspraken schriftelijk vastlegt.

Als koper van een gebruikte camper moet u daarnaast altijd zelf onderzoeken of laten onderzoeken of de camper wel in goede staat verkeert. U dient te allen tijde zelf een proefrit met de camper te maken. Dit geldt zowel voor een camper die u bij een dealer koopt als bij een particulier. U kunt daarnaast zelf de checklist camper kopen gebruiken om de risico's bij aankoop van een gebruikte camper tot een minimum te beperken. Tevens kunt u een aankoopkeuring (ons advies) laten uitvoeren door een professionele onafhankelijke partij zoals Camperhost of DEKRA.

Uitgebreide aankoopkeuring camper

U kunt als klant van Camperverzekerd gebruik maken van een uitgebreide aankoopkeuring inclusief vochtmeting!

Aankoop camper bij een camperdealer

Indien u een camper koopt bij een camperdealer kunt u vaak met extra garanties uw juridische rechten en mogelijkheden tegenover de camperdealer uitbreiden. Zorg er dan ook altijd voor dat u een schriftelijke garantie krijgt indien u een camper koopt bij een camperdealer. De bekendste schriftelijke garantie is de BOVAG garantie voor een gebruikte camper. Het betreft hier dus het autogedeelte. Deze garantie geldt meestal voor een aantal maanden en kan doorgaans tegen betaling worden verlengd. Let er hierbij op dat de garantie inclusief arbeidsloon is zodat u bij een eventuele reparatie tijdens de garantieperiode niet voor onverwachte arbeidsloonkosten komt te staan.

Aankoop camper bij een particulier

Indien u een occasion camper koopt bij een particulier kunt u geen gebruik maken van een garantieregeling. Koopt u een camper van een particulier dan kunt u hem in het geval van een ondeugdelijke camper wel aansprakelijk stellen. Maar uw kans op succes is klein. U zult namelijk moeten aantonen dat de verkoper zich niet aan de overeenkomst heeft gehouden. De verkoper moet toerekenbaar tekort zijn geschoten. Gebruik van een goed koopcontract kan u helpen om de verkoper in geval van een gebrek met succes aansprakelijk te stellen.

Goed en voordelig uw camper verzekeren!

Belangrijke aandachtspunten en tips bij aankoop van een camper

Onderstaand vindt u een aantal aandachtspunten waarmee u rekening kunt houden voordat u overgaat tot aanschaf van een camper.

Vochtmeting camper

Controleer de camper altijd voor de aanschaf op lekkage en vocht middels een vochtmeting camper. Vochtschade is een veel voorkomend probleem bij campers. Voorkom aankoop van een camper met vocht schade met een camper vochtmeting. U kunt een camper vochtmeting laten uitvoeren door een professionele onafhankelijke partij zoals Camperhost of DEKRA.

U kunt als klant van Camperverzekerd gebruik maken van een uitgebreide aankoopkeuring inclusief vochtmeting!

Zelf een vochtmeting uitvoeren

Eventueel kunt u zelf een vochtmeter aanschaffen, huren of lenen en zelf een vochtmeting camper uitvoeren. Indien u zelf een vochtcontrole voor uw camper gaat uitvoeren let u dan in elk geval op de volgende zaken:

  • Let er op of de ramen, dakrailing, strips, naden en kitranden goed zijn afgedicht.
  • Als de camper opbouw aan de buitenkant schade vertoond, kan binnenin vochtschade optreden.
  • Vochtschade is ook te herkennen aan een muffe geur bij het betreden van de camper.
  • Vocht is aan de binnenkant van de camperwanden te meten met speciale vochtmeetapparatuur c.q. de vochtmeter.
  • De camperopbouwer geeft in het serviceboekje soms aan of er opbouwcontrole heeft plaatsgevonden.
  • In de hoeken van de bergruimtes en kasten van een camper kunnen vochtplekken zitten die u vanaf de buitenkant niet ziet.
  • Let op lekkage en zwakke plekken onder de verbindingen van slangen.
  • Speur op de campervloer en op de vloeren in de bagageruimtes naar vochtige of verrotte plekken.

Onafhankelijke aankoopkeuring kampeerauto

Een kampeerauto kan uiterlijk in prima staat verkeren, maar er technisch (bijv. onder de motorkap) gebreken op nahouden. Wij adviseren u daarom voorafgaand aan een koop altijd een onafhankelijke aankoopkeuring te laten uitvoeren door een professionele externe partij zoals Camperhost of DEKRA. Beding bijvoorbeeld een aankoopkeuring voor uw eigen kosten indien het 'verkoop-verhaal' klopt en de koop definitief doorgaat, met de voorwaarde dat de kosten van aankoopkeuring wel voor de verkoper zijn als het verkoopverhaal niet klopt c.q. er gebreken blijken te zijn en de koop dus slechts onder andere voorwaarden of helemaal niet doorgaat. Bij twijfel aan de eerlijkheid van de verkoper en/of te grote reparaties kunt u beter niet kopen.

Overbelading kampeerauto

Voor iedere kampeerauto is een toegestane maximum massa vastgesteld. Het maximum toegestane massa staat vermeld op het kentekenbewijs van de kampeerauto. De bestuurder van een kampeerauto die in het bezit is van een rijbewijs B, mag in dat geval een kampeerauto besturen met een maximum toegestane massa tot maximaal 3.500 kg (Massa leeg voertuig + laadvermogen = maximum toegestane massa).

Veel campers worden verkocht met een leeg gewicht van 3.250 kg, zodat er nog maar 250 kg aan laadvermogen overblijft. Daarnaast worden veel (import)campers met een leeg gewicht boven de 3500 kg “terug gekeurd” om zodoende aan het criteria B-rijbewijs te voldoen. In de praktijk rijden er veel campers te zwaar beladen rond hetgeen strafbaar is en ook ten aanzien van de verzekering nadelige gevolgen kan hebben.

Wij adviseren u daarom voorafgaand aan de koop van een kampeerauto kennis te nemen van het ledig gewicht en het laadvermogen, zoals omschreven staat op het kentekenbewijs. U kunt op het kentekenbewijs van de kampeerauto nalezen hoeveel u maximaal mag laden volgens de wettelijke normen. Ook kunt u aan de hand van het kenteken via de website van het RDW het ledig gewicht en laadvermogen terugvinden.

Indien u het idee heeft dat de kampeerauto te zwaar is of te zwaar beladen is volgens de norm van het kentekenbewijs kunt u altijd de kampeerauto (in reisklare toestand; dus met alle bagage in de kampeerauto) laten wegen op een weegbrug. Op deze wijze krijgt u een goede indruk van het totale gewicht van de kampeerauto.

Meer informatie over dit onderwerp: Overbelading kampeerauto.

Nuttige informatie via de RDW

Via de website van het RDW is het mogelijk om met behulp van het kenteken van de kampeerauto gegevens op te vragen. Dit is gratis en voor iedereen beschikbaar. Naast bouwjaar, apk-vervaldatum en technische gegevens is er ook te zien of een kampeerauto als gestolen geregistreerd staat, of de kampeerauto origineel Nederlands is of geïmporteerd. Ook kunt u nazien hoe lang de verkopende partij in het bezit is van de kampeerauto en wat het leeg gewicht en laadvermogen van de kampeerauto is. Voordat u overgaat tot aanschaf van een kampeerauto adviseren wij u aan de hand van het kenteken de gegevens van de kampeerauto op te vragen zodat u handige informatie tot uw beschikking heeft.

Bijkomende kosten kampeerauto

Houdt u er rekening mee dat er naast de aanschafkosten van de kampeerauto ook andere kosten van toepassing zijn. Zo zal een kampeerauto gedurende het bezit in waarde afschrijven (afschrijving). U heeft doorlopende gebruikskosten (camperverzekering, motorrijtuigenbelasting, brandstof, overnachtingskosten op campings of camperplaatsen, tolgeld, etc.) en wellicht monteert u extra accessoires op of aan de kampeerauto welke kosten met zich meebrengen. U zult onderhoud (APK, reparaties, etc.) moeten plegen aan de kampeerauto waarbij kosten gemoeid zijn. Indien u de kampeerauto niet gebruikt zult u de kampeerauto eventueel moeten stallen (stallingskosten).

U kunt op de pagina jaarlijkse kosten camper meer informatie nalezen over de jaarlijkse kosten van uw camper.

De voordeligste premie voor uw camperverzekering