Wilt u de wegenbelasting camper berekenen? Het tarief van de wegenbelasting camper kunt u op eenvoudige wijze berekenen. De camper wegenbelasting tarieven zijn geldig vanaf 1 januari 2024 (nieuwste campertarief).
Meer informatie over de wegenbelasting campers en het campertarief
Gaat u met uw camper de weg op dan dient u wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd te betalen. Voor een camper van 40 jaar en ouder betaalt u geen wegenbelasting. Het tarief van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de camper, uw woonplaats en het soort brandstof. Omdat campers doorgaans maar enkele maanden per jaar worden gebruikt geldt ten opzichte van bijvoorbeeld personenauto's een gunstiger campertarief voor de wegenbelasting.
Voor een camper zijn er drie mogelijkheden (tarieven) voor de wegenbelasting.
- Geen wegenbelasting (campers die rijden op elektriciteit of waterstof of campers van 40 jaar en ouder)
- Het kwarttarief (campers met fossiele brandstof tot 40 jaar oud)
- Het halftarief (campers die bedrijfsmatig worden verhuurd)
Kwarttarief verdwijnt per 1 januari 2026
Op Prinsjesdag 2023 presenteerde het kabinet het nieuwe belastingplan. Tot 1 januari 2026 betalen camperbezitters het kwarttarief. Dit is 25% van het tarief voor wegenbelasting van een personenauto. Deze regeling wordt per 1 januari 2026 voor campers versoberd naar een halftarief. Dan betalen ze dus niet 25% maar 50% van het tarief voor een personenauto. Campers voor eigen gebruik of verhuur krijgen hiermee hetzelfde tarief.
Fijnstof toeslag per 1 januari 2020
Eigenaren van een oudere camper betalen per 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere campers stoten namelijk vervuilende fijnstof uit. Fijnstof, zoals roet, is slecht voor het klimaat en onze gezondheid. De overheid maakt het met de fijnstoftoeslag financieel interessanter om een schonere camper te kopen. De overheid wil daarom het bezit en het gebruik van vervuilende campers minder aantrekkelijk maken.
De fijnstoftoeslag is van toepassing wanneer:
- de fijnstofuitstoot hoger is dan 0,005 g/km, of;
- de fijnstofuitstoot hoger is dan 0,01 g/kWh;
- bij de camper het affabriek roetfilter verwijderd is;
- van de camper geen uitstootgegevens bekend zijn en de camper een datum eerste toelating heeft van vóór 1 september 2009.
Per 1 januari 2014 is de vrijstelling voor wegenbelasting gewijzigd van 25 naar 40 jaar
In verband met de toegenomen rijwaardigheid van moderne campers, zijn er steeds meer oudere campers die (veelvuldig) van de Nederlandse wegen gebruikmaken, waaronder gebruik van de camper voor niet recreatieve doeleinden. Daarom is per 1 januari 2014 de bestaande vrijstelling voor campers van 25 jaar en ouder gewijzigd naar 40 jaar en ouder.
Dat betekent dat campers die 40 jaar of ouder zijn onder de vrijstelling van de wegenbelasting blijven vallen en hierdoor geen wegenbelasting hoeven te betalen.
Campers die jonger zijn dan 40 jaar kunnen geen gebruik (meer) maken van de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting, u gaat als particulier vanaf 1 januari 2014 het kwarttarief betalen!
Kwarttarief campers
Voor campers die particulier gebruikt worden bestaat er het zogenaamde kwarttarief. Het kwarttarief voor campers houdt in dat u over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. U betaalt door het kwarttarief dus 75% minder motorrijtuigenbelasting!
Bij de bovenstaande motorrijtuigenbelasting berekening is het zogenaamde kwarttarief in de uitkomst verwerkt.
Halftarief campers
Voor campers die bedrijfsmatig worden verhuurd is er het halftarief. Dit betekent dat over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar twee tijdvakken moeten worden betaald. U betaalt door het halftarief dus 50% minder motorrijtuigenbelasting!
Bij de bovenstaande motorrijtuigenbelasting berekening is het zogenaamde halftarief in de uitkomst verwerkt.
Bereken de premie voor de beste camperverzekering van Nederland
Eisen aan ombouw en inrichting camper
Om in aanmerking te komen voor het speciale wegenbelastingtarief voor campers moet op het kentekenbewijs deel I staan dat het gaat om een "kampeerauto" (inrichting kampeerwagen). Tevens moet de kampeerauto ook voldoen aan een aantal eisen qua ombouw en inrichting. Voor meer informatie over de eisen aan ombouw en inrichting en het wegenbelastingtarief voor campers kunt u terecht op de website van de belastingdienst.
Wanneer u in aanmerking wilt komen voor het speciale wegenbelastingtarief voor campers kunt u een verzoek indienen bij de belastingdienst via telefoonnummer 0800-0749.
Eventueel kunt u ook schriftelijk bij de belastingdienst een verzoek indienen om toepassing van het camper tarief of eventueel een vrijstelling van betaling (campers ouder dan 40 jaar). U kunt hierbij gebruik maken van het aanvraagformulier (Adobe PDF-formaat).
Wegenbelasting camper schorsen?
Wilt u weten hoe u de wegenbelasting voor de camper kunt schorsen? Lees meer over: Wegenbelasting camper schorsen.